Полицаите в готовност да протестират
Полицаите в готовност да протестират / Sofia Photo Agency, архив
Полицаите в готовност да протестират
46792
Полицаите в готовност да протестират
  • Полицаите в готовност да протестират

Полицаите имат готовност да протестират. Това заяви за Дарик Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Според Попов колегите му не са съгласни с предвиденото увеличение на осигурителния стаж, както и с пренебрегването на позицията им от страна на Министерския съвет. До момента от синдиката не са насрочили конкретна дата или час за протест.

В навечерието на професионалния празник на полицията служителите в сектора обявиха готовност да протестират. Решението е взето в събота на заседание на управителния съвет на Синдикалната федерация.

„Колегите не приемат рязкото увеличение с две години на осигурителния стаж. Второ, не приемат начина, по който е взето това решение. Очевидно няма никакъв диалог между Министерския съвет и синдикатите за сектора „Сигурност". В края на миналата година беше обявено, че увеличението на осигурителния стаж ще става постепенно - с по четири месеца годишно. Сега ние получаваме съвсем други условия. Казва ни се, че няма да става поетапно, а става отведнъж с две години. На това ние му казваме промяна на правилата на играта, докато играта е в ход. Това не е феърплей", добави Валентин Попов.

По повод обсъжданото орязване на заплатите и обезщетенията при пенсиониране, Попов беше категоричен, че ако то се приеме, правителството рискува да загуби между 6 и 9 хиляди служители. По думите му проблемите в сектора пораждат чувство за несигурност сред униформените, което от своя страна води до демотивация.