Полицаи проверяват слагаме ли предпазен колан в колата
Полицаи проверяват слагаме ли предпазен колан в колата / Thinkstock/Getty Images

Стартира засилена проверка за използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в автомобилите. Като част от акцията, която ще продължи до 13 септември, ще бъдат проверявани също така и мотористи за предпазни каски, както и на системите за безопасност при провозването на деца, съобщават от МВР. Проверките по пътищата у нас са част от европейска инициатива.

От днес до 13 септември, по инициатива на TISPOL, на територията на всички държави-членки на европейската организация, ще се проведе полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверките ще се съсредоточат върху използването на: обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници.

От МВР напомнят резултатите от аналогична проверка през март, според които намаляват хората, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване. При проверени през пролетта 12 149 автомобила, нарушенията са 1651 или 13.6 на сто. Така страната ни се доближава до водещите европейски държави, казват от министерството. Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детски обезопасителни системи. През летните месеци се наблюдава и нарастване на установените нарушения от водачите и пътниците на мотоциклети.

В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилите.