/ iStock/Getty Images
От полицията съветват хората да предприемат разходки в гората в светлата част на денонощието, по маркирани и обозначени маршрути
Откриха възрастен мъж, изгубил се в гората, съобщиха от полицията.

Спасиха туристки, изгубили се в района на пещера „Утробата“

Сигналът е подаден на 19 октомври, около 20:00 часа, от администрацията на местен балнеосанаториум - 72-годишен техен посетител излязъл към 13:00 часа на разходка в гората, но се загубил, а с настъпването на вечерта не можел да се ориентира за обратния път и позвънил от мобилния си телефон.

За издирването му били мобилизирани три екипа с общо седем полицейски служители, дежурният в управлението поддържал постоянна връзка с човека и го напътствал.

Съветите на спасителите за излетите в планините (ВИДЕО)


По първоначални данни, мъжът тръгнал към местността Бялата скала. Трите полицейски автомобила се движили с пусната светлинна и звукова сигнализация, за да могат да бъдат чути или видени от изгубилия се.

След около три часа, в местността Булин чаир, на около 7 км от Велинград, той бил открит в добро общо състояние и върнат обратно в почивната база.


След три часа издирване: Спасиха туристи, изгубили се в района на „Дяволския мост“

От полицията във Велинград съветват хората да предприемат разходки в гората в светлата част на денонощието, по маркирани и обозначени  горски маршрути.

Важно е също, преди начинанието, туристите да уведомят близки или познати за маршрута, да са екипирани подходящо и да носят задължително добре зареден мобилен телефон.