Полицаи без юридическо образование ще могат да разследват, реши НС
Полицаи без юридическо образование ще могат да разследват, реши НС / netinfo

Народното събрание реши полицаи без висше юридическо образование да могат да разследват като прие окончателно промените в Закона за МВР.

От опозицията остро престориха срещу това, че изискване да са с юридическо образование има само към главни и старши разследващи полицаи, но не и за тези на най-ниското ниво. Може би искате във всяко звено да си сложите човек с дела, които ви интересуват, обвини в користни цели мнозинството Атанас Атанасов от ДСБ.

Явно целите да изчистите МВР от затрупаните дела, добави той.

По думите му е по-добре да има незаети дела, отколкото неспособни хора, които ще изпълняват решенията на началниците си.

Татяна Дончева от левицата коментира, че заплатите в МВР са тревожно ниски и няма как да се мотивират хора с висше юридическо образование да бъдат разследващи полицаи.

Дончева посочи, че помни времена, когато дознатели със средно образование не са се справяли никак лошо при разследването на леки престъпления. Тя припомни, че с поправките кандидатите за разследващи полицаи без юридическо образование се задължават да са преминали обучение по разследване в Академията на МВР.