/ netinfo
Безопасността на спортове като скачане с бънджи и рафтинг е оставена на самоконтрола на организаторите
Полетите с парапланер у нас се извършват незаконно
98920
Полетите с парапланер у нас се извършват незаконно
  • Полетите с парапланер у нас се извършват незаконно
Популярните у нас полети с парапланер се извършват незаконно - това показва проверка на Дарик в регистъра на Гражданската въздухоплавателна администрация към транспортното министерство, която контролира безопасността на летателните средства.
 
Данните сочат, че няма нито един парапланер с регистрация и издаден документ за летателна годност, което означава, че и спортните клубове, и фирмите, които продават полет с парапланер, го извършват нерегламентирано. Въпреки това до момента няма установени и наказани нарушители, съобщи пред Дарик главният секретар на въздухоплавателната администрация Михаил Захариев.
 
Проверката на Дарик установи още, че безопасността на съоръженията при летните спортове бънджи, рафтинг и кану-каяк е оставена на самоконтрол и нито една държавна институция не следи за това.
 
Всяко летателно средство у нас, включително свръхлеките като делтапланер, парапланер, балон с горещ въздух, трябва да има регистрационен номер и документ за летателна годност за срок от една година, издадени от Гражданската въздухоплавателна администрация. За да има право да лети с него, даден пилот трябва да премине през съответните изпити, обясни пред Дарик главният секретар Михаил Захариев.
 
По думите му малък брой от летателните средства са регистрирани, а от популярните в интернет полети с парапланер няма нито един с регистрация, която гарантира, че е безопасен. Освен по регистрационния номер, хората могат да разпознаят безопасното средство по документа за летателна годност на неговия борд, допълни Захариев.
 
И докато държавата контролира безопасността на летателните средства, макар и само на регистрираните, други предпочитани екстремни занимания като рафтинг, скок с бънджи и плаване с кану-каяк са оставени на отговорността и самоконтрола на хората, които ги предлагат.
 
Основателят на един от клубовете за спорт на открито Велислав Малджиев твърди, че от 1992 г. досега у нас няма нито един сериозен инцидент с бънджи, което е показателно.