Поискаха присъда от три години затвор за бивш прокурор
Поискаха присъда от три години затвор за бивш прокурор / cнимкa: Sofia Photo Agency

Прокуратурата поиска три години лишаване от свобода, при пет години изпитателен срок за бившият районен прокурор на Лом Вероника Кехайова. Според обвинението Кехайова в периода 1994-2005 г. има неизпълнени 166 влезли в сила присъди.За същия период в районната прокуратура в Лом неприключените преписки са над 4400.

Представителят на държавното обвинение пледира, че Кехайова не е изпълнила служебните си задължения и е съставила документ с невярно съдържание, съобщи БГНЕС. Прокурорът заяви, че Кехайова в годишните отчети на прокуратурата в Лом е отчитала доста по-малко нерешени и неприключени дела. В същото време за инкриминирания период - 1994-2005 г. имало нерешени над 4400 преписки и дела, изчезнали следствени дела. Отделно били неизпълнени 166 влезли в сила присъди, посочи още наблюдаващият прокурор.

В началото на септември 2006 г. е образувано досъдебно производство срещу бившия районен прокурор на Лом Вероника Кехайова. Обвинението е, че в качеството си на районен прокурор на Лом, тя е нарушила служебните си задължения, като не е приключила в законоустановения срок 1422 броя прокурорски преписки и следствени дела. От това са настъпили значителни вредни последици за Прокуратурата на Република България.

През февруари 2008 г. Димитрова е изправена пред Софийски градски съд. Срещу нея са повдигнати няколко обвинения в престъпление по служба съставяне на официален документ с невярно съдържание. За първото обвинение държавният обвинител може да получи от една до осем години затвор, а по второто максималното наказание е пет години лишаване от свобода.