Подслушванията намалели три пъти
Подслушванията намалели три пъти / БГНЕС
Подслушванията намалели три пъти
65822
Подслушванията намалели три пъти
  • Подслушванията намалели три пъти

Три пъти е намаляло подслушването в МВР спрямо декември 2012 г. Това съобщи ресорният министър Цветлин Йовчев във връзка с представянето на мерки за повишаване на контрола при прилагане на специалните разузнавателни средства.

По думите му през миналата година само ГДБОП са подслушвали колкото всички структури взети заедно. Сред основните мерки, които ръководството на МВР предлага при употребата на СРС-та, е промяна в документирането на самия процес на подслушване. Новият вътрешен министър разкритикува предишното ръководство на силовото ведомство по отношение на слабия контрол при подслушванията.

Сред предложените мерки за повишаване на контрола при подслушване новият ръководен екип на силовото ведомство предлага създаването на регистър за контрол на СРС. В него ще се намира цялата информация за искането за използване на СРС - разрешение, начало на прилагането, край на прилагане, изготвянето на веществени доказателства на базата на СРС и др.

Предвижда се и повишаване на контрола при съхранението и използването на самите технически средства, обясни директорът на ДОТО Цветан Китов: "Във всеки един момент ще знаем къде се намират техническите средства, по каква задача се прилагат, ако са извън помещенията на дирекцията, и ще може да се извършва ефективен контрол. Не на последно място е контрол и документиране на маршрута на движение на мобилната техника и съотносимостта към този маршрут на информацията за GSM клетките. По този начин ще може точно да се проследи къде е била техниката, в колко часа, за да няма предпоставки за нерегламентирано използване".

Китов обясни още, че мерките за повишаване на контрола при прилагане на СРС предвиждат монтиране на GPS системи в автомобилите и преносимите устройства за подслушване.

Друго нововъведение е защитно-техническо маркиране или още „водно маркиране" на аудио- и видео файловете, получени в резултат от използването на СРС. Така с помощта на т.нар „водната марка", ако някъде излезе СРС, ще стане ясна цялата информация за дадения файл - къде е правено, от кого, и кога. От МВР планират „водното маркиране" да бъде въведено до края на следващата година.