„Подслушването” вероятно остава в МВР
„Подслушването” вероятно остава в МВР / снимкa: Sofia Photo Agency
Обсъждат се законодателни промени в МВР, които ще способстват да се усъвършенства работата срещу престъпленията и опазването на сигурността в държавата, каза Цвятко Цветков, член на висшия съвет на БСП и член на експертния съвет за Национална сигурност на БСП в „Денят” на Дарик. Той добави, че партиите се мъчат да превръщат службите и МВР в инструмент за някакви интереси, а не да защитават интересите на държавата.

Вероятно ДОИ и ДОТИ ще се запазят в състава на МВР, а дали ще ги командва агенция, подчинена на министъра, това ще се решава допълнително. Формите на контрол трябва да бъдат най-малко три: съдебната власт, която ги разрешава и контролира за законност, контролът на всички ръководители по нивата, които одобрява използването на СРС-тата и контролът на парламента чрез специализираната комисия, заяви Цветков.

Трябва да се промени законът за СРС и законът за влизащите служби за сигурност и противодействие на престъпността, така че СРС-тата да се използват по предназначение за определени престъпления, допъли Цветков.

На въпрос дали е съгласен с идеята само апелативните съдии да разрешават използването на СРС-тата Цветков заяви, че идеята е примамлива, но трябва технологически да реши. В оперативната технология, оперативният началник ежедневно трябва да контролира работниците си, до каква информация са се добрали чрез използването на СРС-тата и при неефективно използване да се спират, а получената информация да се анализира и накрая да се унищожава, каза още Цветков.

На въпрос дали дознатели без юридическо образувание биха могли да разследват по-леки престъпления Цветков отговори, че опитни полицаи трябва да получат такава възможност, особено такива, които се касаят за битова престъпност.