Подпочвени води застрашават пернишки квартали
Подпочвени води застрашават пернишки квартали / netinfo

Милиони кубици подпочвена вода са изпълнили рудничните галерии на територията на Перник. Проблемът е обсъден на свиканата при областния управител Иван Димитров среща.

На срещата с областния управител присъстваха специалисти от "Гражданска защита", "Мини Перник в ликвидация", "Геозащита", Областната и Общинската администрация.

Обилните дъждове и спрените помпи след ликвидацията на рудниците са повишили нивото на подпочвените води, които наводняват терени и рушат постройки. Според експертите количеството вода се равнява на три язовира, с капацитета на водоизточника на Перник язовир „Студена”.

Ако не започне запълването на галериите с пръст и пясък, има опасност от разрушаване на жилищни постройки, както и от земетресение от четвърта степен по скалата на Рихтер, твърдят специалистите.

Част от пернишките квартали са изградени върху терени, от които са добивани въглища. От недрата на града са издълбани около 60 милиона кубика и в момента те представляват дренажни канали, в които текат подпочвени реки.

Рудниците са ликвидирани чрез обрушване, но не са махнати подпорите и земята не е слегнала. Мерките, набелязани при срещата с областния управител са спешни хидрогеоложки проучвания и изработване на план за подземията.