Подписаха Европейската харта „Здраво сърце
Подписаха Европейската харта „Здраво сърце / Sofia Photo Agency
Финансирането, необходимо за превенция и лечение на сърдечно-съдовите заболявания в България, ще бъде една от целите на Европейската харта „Здраво сърце". Това заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев след като подписа хартата официално. Той допълни, че финансирането ще бъде осигурено на базата на изготвена програма в срок от 5 до 10 години.

Осигуряването на здравословни и питателни храни в училищата е друг приоритет на европейската харта, заяви още здравният министър. По думите на Евгений Желев подписването на хартата „Здраво сърце" е ясен ангажимент от страна на правителството и на държавата към решаването на проблема със сърдечно-съдовите заболявания в България.

„Естествено това няма да бъде еднократен акт, това е продължение на една многогодишна работа. Държавата е в състояние и трябва да направи всичко възможно, за да осигури работата на специалистите в тази област”, отбеляза здравният министър.

Съгласно изискванията на ЕС Европейската харта „Здраво сърце" е подкрепена в България от различни професионални, държавни и неправителствени организации. Тя е представена за пръв път в Европейския парламент в Брюксел на 12 юни 2007 г.