Асен Меджидиев хеликоптер
Асен Меджидиев хеликоптер / пресцентър, Министерството на здравеопазването
След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A. беше сключен договор за доставката на 6 хеликоптери, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на церемония по предаване на подписания с италианската фирма Leonardo S.p.A договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка с предмет.

„От името на екипа на Министерството на здравеопазването благодаря за доброто сътрудничество на Leonardo S.p.A. Разчитаме на Вашето съдействие, на опита и експертизата, които притежавате в областта на авиомедицината, за да продължим да работим в интерес на българските граждани и в бъдеще“, отбеляза здравният министър.

Обявиха процедура за наем на два медицински хеликоптера

От своя страна Андреа Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на Leonardo S.p.A, също изрази увереност, че съвместната работа между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A ще продължи и благодари за гласуваното доверие. „Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“, посочи Андреа Миртето и увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Започва обучението на медицинските екипи и пилоти, нужни за спешна помощ по въздуха

Предметът на договора за осигуряване на 6 медицински хеликоптери включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България.

Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно, както следва: на 30.06.2024 г., на 31.12.2024 г., на 30.06.2025 г., на 31.12.2025 г. и на 30.04.2026 г.

През месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера, ведно с необходимото наземно оборудване, припомнят от Министерството на здравеопазването.

Изграждат хеликоптерни площадки край болниците в големите градове

Обществената поръчка беше прекратена, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишаваше финансовия ресурс, определен от възложителя. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.