Подменят нови лекарства с по-стари заради пестене на пари?
Подменят нови лекарства с по-стари заради пестене на пари? / www.sxc.hu
Подменят нови лекарства с по-стари заради пестене на пари
25735
Подменят нови лекарства с по-стари заради пестене на пари
  • Подменят нови лекарства с по-стари заради пестене на пари

Има опити нови лекарства да бъдат заменени с генерични форми (неоригинални) или пък с лекарства от по-старо поколение, като целта е пестене на средства. Това заяви председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев по повод изготвянето на списъка с медикаменти, които здравната каса ще заплаща. Според пациентската организация трябва да има ясни критерии кои лекарства ще влязат при актуализацията на списъка.

Пациентите с онкологични заболявания се надяват на повече лекарства, които да се поемат от здравната каса, обясни Жени Адърска, заместник- председател на Националната пациентска организация: Говореше се за 18 нови позиции. Това, което ни притеснява, е балансът между оригинални и генерични форми. На ясно сме, че трябва де се приеме употребата на генерични форми, но докато не видим окончателно подписаните договори, това напрежение ще продължи. Не трябва да се поемат рискове за сметка на качеството на живот на голяма група хора.

Над 20 сдружения на пациенти с различни заболявания се обединиха в Националната пациентска организация (НПО). Това е най-новото обединение, което има за цел да защитава правата на пациентите.