Подготвят национална програма за набиране на млади учители
Подготвят национална програма за набиране на млади учители / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Подготвя се национална програма за набиране на млади учители в системата на българското образование, съобщи на БТА Самуил Шейнин - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Националната програма ще бъде внесена в Министерство на образованието, младежта и науката до 30 септември и ще бъде разгледана на отраслов съвет от всички социални партньори. За реализацията й Съюзът на работодателите настоява да бъдат заделени 5 млн. лв. от държавния бюджет за 2013 г. Предвижда се програмата да тръгне пилотно още в началото на следващата година в десетина български училища.

По данни на организацията едва 0,1% са младите учители до 25 години в учебните заведения у нас. Те наброяват 280 в общообразователните училища, 161 са в детските градини и 69 в професионалните гимназии. Само 3,27 на сто от учителите у нас са до 29-годишна възраст. Присъствието на млади педагози е важно за възпитанието на децата, категоричен е Шейнин. Според него една от причините за деформации в поведението и възпитанието на децата е липсата на млади преподаватели в училищата.

Над 55 години са 35 на сто от учителите в страната. В общообразователните училища са ангажирани 9688 от тях. Възрастните преподаватели наброяват 5673 в детските градини и 3653 в професионалните гимназии. Ако не вземем бързи мерки, когато тези хора се пенсионират, в образователната ни система ще настъпи срив, прогнозира Шейнин.

Националната програма предвижда във всяко училище определен процент от общия числен състав да бъде обявен за назначаване на младши учители без трудов стаж.

Ако бъде одобрена, мярката ще бъде заложена в стратегията на всяко учебно заведение и ще се актуализира ежегодно. Планира се да бъдат подписани споразумения с университетите, като висшите училища се задължават ежегодно да предоставят информация на средните учебни заведения за броя на завършващите студенти по съответни направления и региони. Още от студентската скамейка младите хора ще провеждат платени практики в местните училища. На педагозите, които ще обгрижват студентите и ще ги въвеждат в учителската професия, също ще бъде заплащано. Допълнително финансиране се предвижда и за университетските преподаватели, които отговарят за студентите и осигуряват съдействие по време на стажовете им, обясни Шейнин.

Причините да не идват млади хора в училищата са многопосочни, смятат от Съюза на работодателите. Основните са  заплащането, липса на информация и страх от работа с деца.

Възнаграждението на младия учител да бъде обвързано с резултата от работата му и половината от заплатата му да се осигурява от държавата, предвижда подготвяната национална програма. Съюзът на работодателите настоява младите учители да бъдат стимулирани да повишават квалификацията си, като задължително получават полагащите им  се учебни отпуски.  

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България обединява 70% от ръководителите на родните ни училища. Той е в основата на създаването и реализацията на мярката „Без свободен час” и въвеждане на диференцираното заплащане в образованието. Сдружението е член на Европейската асоциация на директорите заедно с още 34 европейски държави. Българската организация е четвъртата по големина. Преди нея са само Холандия, Германия и Англия.