Подадени са 3 474 молби за обезщетения в Перник
Подадени са 3 474 молби за обезщетения в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

3 474 молби са подадени до момента в общината в Перник за оглед на пострадало от земетресението имущество. 600 души са настанени в 32 фургона и 59 палатки.

Местната управа разполага само с две палатки в резерв, а Гражданска защита вече не разполага с повече фургони, съобщи кметът Росица Янакиева.

10 екипа оглеждат домовете на гражданите.

Досега в Междуведомствената комисия са внесени документите за 82 общински сгради и 4 частни.

За 35 сгради, които са тежко пострадали, ще се разработват проекти за укрепване. За това ще бъдат нужни близо 5 млн. лева.

Отделно ремонтно-възстановителните работи за общинските сгради са за над 5 млн. лева.

Според специалистите 2 от 3-те най-пострадали детски градини в Перник трябва да бъдат съборени.

В 11-етажната синдикална сграда в центъра на града започнаха укрепителни дейности. Причината е компрометирана носеща колона на третия етаж, заради която всички служители от постройката бяха евакуирани.

16 къщи в селата Дивотино и Мещица също ще бъдат съборени.

Оглед се прави и във Витановци, където също има поражения от трусовете.

На три места в Перник има екипи от психолози, които помагат на хората да преодолеят шока от преживяното. В Младежкия дом работи и екип от кардиолози.

Правителствената болница предоставя 10 000 броя керемиди втора употреба за възстановяване на покривите в Перник.

От Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил и Мездра са пристигнали инженери, конструктори и лицензирани оценители, за да бъде работата по огледите по-мобилна. Към разширения кризисен щаб вече има и доброволци, които помагат при огледите и обобщаването на информацията.

3 620 лв. са постъпили по дарителската сметка на Община Перник за възстановяване на щетите от земетресението.

Росица Янакиева е отправила молба към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова изравнителната субсидия за общината да бъде преведена по-рано, за да бъдат "захранени" строителните фирми. На първо време биха били достатъчни 100 000 лева, заяви Янакиева.