Почина шефът на СЕМ Райчо Райков
Почина шефът на СЕМ Райчо Райков / netinfo

Дългогодишният телевизионен журналист, юрист и председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/ Райчо Райков почина от инфаркт.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Райков.

Близо 30 години Райчо Райков бе неуморно непосредствено зад микрофона или в творческите екипи на едни от най-популярните и обичани телевизионни и радио предавания. Той бе сред създателите и водещите на легендарния Екип 1 на "По света и у нас", на известната с острата си гражданска позиция коментарна рубрика "Отзвук", на събиращата и до днес огромна зрителска аудитория "Панорама", се казва в съболезнованието на държавния глава.

Райков завършва право и „Телевизионна журналистика" в СУ „Св. Кл. Охридски". Работи като репортер и водещ в „По света и у нас" на БНТ от 1977 г., редактор на „Панорама". Сценарист и водещ на телевизионното предаване „Студио Младост" и водещ на „Неделния младежки информационен дневник". Райчо Райков беше водещ на специализираната рубрика с правна тематика на предаването „Добър ден” на програма „Христо Ботев" (1983-1984) водещ на специализираното телевизионно предаване „София - нашата столица" (1984-1987). Един от създателите и водещите на Екип 1 на „По света и у нас" (1990-1991); на коментарната рубрика „Отзвук" (1991-1992); сценарист и водещ на „Панорама". Репортер и коментатор на Радио „Свободна Европа" (1992 г.).

От 1993 до 1994 г. е ръководител на пресцентъра и говорител на Министерския съвет. Между 1995 и 2000 г. работи като продуцент и сценарист на предаванията „Преди новините" и „Спечелете с новите бонове" и редактор на новините на турски език. Райчо Райков е сценарист на над 30 средно- и късометражни документални филми. Председател на СЕМ в последните 4 години.

Опелото ще се извърши в църквата “Света Неделя” в понеделник, 18 декември от 12 часа.

Поклон пред светлата му памет!