ген. Андрей Боцев
ген. Андрей Боцев / БГНЕС
Генерал Боцев ни напусна на 60-годишна възраст
"Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер. Светла му памет!" Така доц. Милен Михов, депутат от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана съобщи тъжната новина за смъртта на ген. Боцев, който заемаше поста на началник на отбраната.



По-късно официално съобщиха новината от Министерството на отбраната. "След кратко и мъчително боледуване тази вечер почина началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. С честната си служба в Сухопътните войски, с принципното си отношение и воля за решаване на наболелите проблеми във Въоръжените сили, с достойния пример на командир, загрижен за своите подчинени, генерал Андрей Боцев ще остави трайна следа в съвременната военна история на България.

Ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия изказва искрени съболезнования към роднините и близките на генерал Андрей Боцев."

Генерал Боцев ни напусна на 60-годишна възраст. Той е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г.

Началник на отбраната е от 8 март 2017 г. до днес. От 2014 до 2017 г. заема длъжността Командир на Сухопътните войски.

Каракачанов за ген. Боцев: Беше мъж на честта и боец

Награждаван е с медал „За отличие в БА”; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен – министър на отбраната на Република България – 1999 г.; Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ степен – министър на отбраната на Република България – 2005 г.; Медал „За заслуги към БА”; Поименно лично оръжие „карабина” – министър на отбраната на Република България - 2009 г. и други.

"Въоръжените сили притежават необходимите отбранителни способности за гарантиране на суверенитета и сигурността на страната ни. Това са думи на генерал Андрей Боцев, казани на 6 февруари 2020 г. след провеждането на традиционния годишен анализ на подготовката във Въоръжените сили и войсковата служба в Българската армия за 2019 г.

Ген. Боцев положи началото на дългоочакваната модернизация в Българската армия, за съжаление обаче не доживя да види края й. „Осъзнаваме ясно, че провеждането на съвременна и ефективна подготовка е в пряка зависимост от процеса на модернизация. През 2019 г. бе поставено фактическото начало на дългоочаквания процес по модернизация на Българската армия“, каза на същото събитие ген. Боцев.