Почина актьорът Васил Попов
Почина актьорът Васил Попов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Известният български актьор Васил Попов е починал след дълго боледуване на 81-годишна възраст днес, съобщи БНТ.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати съболезнователен адрес до близките на актьора Васил Попов, съобщиха от Министерството на културата.

„Българската култура претърпя поредната много тежка загуба в горещото лято на 2015 г. Скърбя заедно с Вас - още един изключителен наш актьор ще играе вече в небесната театрална трупа, но съм убеден, че той ще възкръсва отново и отново в паметта на хилядите си почитатели”, пише в съболезнователния адрес.

„Една от най-значимите роли на Васил Попов беше Художникът в легендарния филм „Момчето си отива”, който отдавна е в „Златния фонд” на българското кино. Сега Васил Попов си отиде завинаги и колкото да се утешаваме, че смъртта е неизбежна, че творческото му дело е безсмъртно, ни боли и ни е много тъжно. Защото ни напусна един огромен талант, който обогатяваше света ни с жизнелюбие, смях и надежда”, пише още в съболезнователния адрес.

Васил Попов е роден на 25 юни 1934 г. в София. Завършва ВИТИЗ, специалност актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски.

Играе последователно в Учебния театър към ВИТИЗ и в театрите в Сливен и Видин, а през 1960 г. се присъединява към трупата на Сатиричния театър.

Известен е с ролята на готвача „чичо Пандишпан”, която играе в детско телевизионно предаване „Магазинчето на приказките”.

Освен в театъра, Васил Попов има роли и в много български филми, сред които „Краят на една ваканция” (1965), „Момчето си отива” (1972), „Буна” (1975), „Опасен чар” (1984). Той е сред участниците в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация” (1974) на Българската национална телевизия по класическата пиеса на Добри Войников.

През 2012 г. участва в сериала „Столичани в повече” в ролята на бай Милчо.