Почетоха паметта на жертвите на катастрофи
Почетоха паметта на жертвите на катастрофи / Sofia Photo Agency, архив

В столичния храм-паметник "Св. Александър Невски" беше почетена паметта на загиналите при катастрофи.

В Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва днес, във всички храмове в България ще се четат заупокойни молитви за душите на загиналите при катастрофи и молитви за здраве и бързо възстановяване на ранените при пътни инциденти.

Пътищата на България са най-смъртоносните в Евросъюза

Преди началото на възпоменателната служба в храм-паметник "Св. Александър Невски" началникът на отдела "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски коментира пред журналисти, че годишно при катастрофи загиват около 700 души, а само от началото на годината са загинали 32 деца. Към момента данните за общия брой на жертвите по пътищата са на миналогодишните равнища, отбеляза Бойко Рановски. Въпреки усилията, полагани от контролните органи и други институции в държавата, все още не сме постигнали желаните резултати за трайно намаляване на броя на загиналите и ранените при пътни произшествия, допълни той.

Експерт: Държавата е безсилна срещу чуждите граждани, които газят правилата на пътя

Бойко Рановски изрази надежда през идната седмица в пленарната зала на парламента да се внесат промените в Закона за движението по пътищата, където са предвидени мерки, свързани с по-сериозни наказания за нарушителите по пътищата, особено след употреба на алкохол, при неправоспособност и при превишена скорост.

Председателят на БЧК Христо Григоров посочи, че основната причина да загиват невинни хора по пътищата е агресията, която се изразява и докато шофираме.

Източник: БТА