От Министерството на отбраната категорично заявиха, че няма основания за тревога
По тревога тази сутрин са вдигнати в небето два испански изтребителя, съобщи NOVA.

"Те са излетели от авиобаза "Граф Игнатиево" и са изпълнили мисия срещу нарушители на въздушното ни пространство". Това съобщиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и испанският командир Хесус Саласар.

Засечени били чужди самолети, които са се придвижвали в източната зона над Черно море. Испанските пилоти обаче не са успели да ги идентифицират, тъй като са се оттеглили бързо.

От Министерството на отбраната изпратиха писмо във връзка с "неточни интерпретации на думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов".

"Поради неточни интерпретации на думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов Ви предоставяме точния цитат: "Днес е имало въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност.“
 
Поясняваме Ви, че днес двойка изтребители Eurofighter EF-2000 Tyhoon II на испанските ВВС бяха вдигнати за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство поради активност в международното въздушно пространство над Черно море. Причината за решението на оперативното ръководство да бъдат активирани именно те е днешното събитие,
на което те получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС.
 
Подобни действия изпълняват ежеседмично българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство.
 
Категорично заявяваме, че няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин", пишат от министерството.
NOVA