По-солени глоби за шофьори-нарушители
По-солени глоби за шофьори-нарушители / netinfo

Правителството одобри промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат увеличени глоби за превишаване на скоростта и други груби нарушения на правилата за движение.

250 лева и отнемане на книжката за три месеца ще бъде наказанието за шофьор, превишил с 51 км/ч разрешената в населено място скорост. За превишаване с 41 км/ч глобата е 200 лв. и 2 месеца без книжка, от 31 до 40 км/ч - 150 лв. и 1 месец лишаване от правоуправление, от 26 до 30 км/ч - 100 лв. и 1 месец лишаване от правоуправление, от 21 до 25 км/ч - 50 лв., от 11 до 20 км/ч - 30 лв. Ако превишаването е само с десет километра ще се плащат десет лева, предвиждат приетите от правителството промени.

Без книжка за срок от 1 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева ще остават шофьорите с алкохол в кръвта от 0.5 до 1.5 промила., а за младите водачи - с до 2 години стаж зад волана - наказанието е такова при алкохолно съдържание от 0.2 до 1.5 на хиляда включително, установена с медицинско изследване.

Предвиждат се и разпоредби, целящи повишаване събираемостта на глобите. Има и възможност за отнемане на книжката на шофьори, неплатили глобата в определения срок.

Новите промени въвеждат задължителното използване на детски обезопасителни седалки. Премахва се възможността на задните седалки на автомобилите да се превозват допълнително две деца до 7 години или едно до 14 години, защото за тях няма задържащи устройства.

Целта на промените е да се повиши безопасността, тъй като за последните пет години при катастрофи са загинали 169 деца, пътували в колите.

Промените в Закона за движение по пътищата предвиждат и отговорност за шофьорите, които превозват пътници без предпазни колани.

Приетите от Министерския съвет промени целят изпълнение на задачите от Програмата на Европейския съюз за по-голяма безопасностна движението и намаляване наполовина до 2010 година на жертвите от катастрофи.