По случая с Мирослава има много притеснителни неща според шефа на БХК
По случая с Мирослава има много притеснителни неща според шефа на БХК / снимка: БГНЕС

По случая с убийството на Мирослава от Перник има много притеснителни неща, които произтичат от редица непрофесионални действия от страна на разследващите органи. Това коментира в предаването "Кой говори" по Дарик председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

Като първо такова непрофесионално действие той посочи комуникацията между полицията и семейството на Мирослава, след като тя е била обявена за издирване.

"Непрофесионални действия имаше и при т.нар. самоубийство, за което има повече въпроси, отколкото отговори, за което версиите се сменят всеки час", каза още Кънев. Той зададе въпроса как заподозреният Стойчо Стоев-Чочо е бил заедно с високопоставени служители на МВР в апартамента, бил е с белезници, но е взел пистолет и се е самоубил. "Това е абсурдна версия, която стои неопровергана", заяви председателят на БХК.

Според Красимир Кънев също непрофесионална е липсата на комуникация между полицията, прокуратурата и обществото. По думите му, една професионална полиция е трябвало веднага да даде пресконференция по случая и да изясни въпросите, които тревожат хората, а не да се крие.  

"Липсата на диалог създава още по-голямо подозрение. Хората си казват, че щом полицията не говори, значи има какво да крие", каза още Красимир Кънев.  

На 12 януари 2012 г. бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна на 7 ноември 2011 г. Двама души бяха задържани за нейното убийство, след което единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.