На всеки час у нас стават по шест инцидента на пътя, отчете Мария Ботева от Пътна полиция.

В рамките на акция от 28 юли до 30 август, униформените проверили близо 38 хиляди превозни средства и около 44 хиляди души за нарушения на пътя.

Най-много нарушители имало в Добрич, където пътните полицаи съставили близо 1500 фиша.

Без каска са хванати 38 мотористи, сред велосипедистите нарушителите са 139.

В над 20 случая в София шофьори отнели предимство на пешеходци. Децата без столчета са близо 30, а 86 шофьори карали с алкохол над 1.2 промила в кръвта. Най-много шофьори, седнали зад волана след употреба на упойващи вещества имало в района Бургас.

За първите седем месеца пътните полицаи съставили над един милион електронни фишове. Почти 70 процента от тях били за превишена скорост.

По-рано от МВР разпространиха кадри на катастрофи с мотори в София, като апел за повече бдителност и прекратяване на гонките на пътя.

Само в рамките на четири дни през юли полицаите са проверили 253 мотоциклетисти и са написали 21 акта и 32 фиша. Най-честите нарушения са шофиране без книжка или застраховка, отчитат от МВР. 15 души са били заснети от камерите в града да карат моторите си с превишена скорост.

Трябва да има толерантност на пътя. Дали сте в колата, или на мотора, стане ли инцидент, това вреди и на вас, и на близките ви”, каза пред NOVA мотористът Начко Радев.