По-малко нарушения на пътя отчитат от „Пътна полиция”
По-малко нарушения на пътя отчитат от „Пътна полиция” / снимка: DarikNews.bg, архив
Комисар Богдан Милчев пред Дарик
56062
Комисар Богдан Милчев пред Дарик
  • Комисар Богдан Милчев пред Дарик

Полицаи установиха 36-годишен мъж с рекордните 3920 лева дължими глоби към „Пътна полиция”. Срещу него вече е образувано досъдебно производство. Натрупаната сума е от глоби за близо 30 различни нарушения, сред които и участие в пътно произшествие.

При спецакция на КАТ за по-малко от седмица (в периода между 21-24 август) са иззети 25 шофьорски книжки. Проверени са 800 автомобила. Отнетите документи са заради неизплатени глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането. Общата стойност на неплатените глоби на шофьорите с отнети книжки е 9000 лева.

402 водачи от проверените са се карали без включени светлини през деня, което вече е задължително. Мярката беше въведена с влизането в сила на последните промени в Закона за движението по пътищата. 246 шофьори са глобени за преминаване на червено. 9 са заловените пияни водачи, а 38 са били без книжки. 15 автомобила са били без сключена застраховка „Гражданска отговорност”.

Целта на акцията е да бъдат дисциплинирани водачите да спазват законите за Движение по пътищата, каза в интервю за Дарик началникът на КАТ-СДВР комисар Богдан Милчев. Според него през 2012 г. нарушенията с 20% по-малко в сравнение с предходната година. В София има много водачи с глоби от над 2000 лева, но те могат да бъдат задължени да ги платят само, ако са установени на пътя, обясни комисар Милчев.

20 полицаи на мотори и „зелени вълни”. Това са само част от мерките, които предвижда „Пътна полиция” за края на отпускарския сезон, когато се очаква трафикът да е засилен и движението да бъде натоварено в София, съобщи още за Дарик началникът на КАТ СДВР комисар Богдан Милчев. Мерките на КАТ са с цел предотвратяване на пътнотранспортните произшествия, обясни той.

„Анализираме местата, на които биха могли да възникнат по-сериозни задръствания. Това са обикновено местата, на които ремонтите ще продължат след 1 септември. Това са входно-изходните пътища на София, площад „Македония”, тунелът на „Люлин”, телевизионната кула, на Семинарията. На всички тези места ще има полицейско присъствие и служителите ще предприемат мерки, за да облекчаваме трафика, както и миналата година го правихме. Правим т.нар. „зелени вълни”, с които ще изключваме светофарите и полицаите ще дават посока на направление на придвижване на по-натоварената част в движението. Ще разполагаме с около 20 мотористи, патрули, които ще се включат активно в движението и ще следят за нарушения на закона и хулигански прояви на пътя”, разясни още началникът на КАТ СДВР.