По-малко имигранти като влезем в ЕС
По-малко имигранти като влезем в ЕС / netinfo

Великобритания ще ограничи броя на имигрантите от България и Румъния при тяхното присъединяване към Европейския съюз (ЕС), за да не бъде залят секторът на услугите с граждани на тези държави. Това заяви днес британският министър на търговията и промишлеността Алистър Дарлинг в интервю за Би Би Си, цитирано от Блумбърг.

Дарлинг предупреди, че правителството няма да позволи имиграцията на българи и румънци без ограничения, както постъпи с 10-те държави, присъединили се към ЕС през 2004 година. "Имиграцията трябва да бъде управлявана внимателно", заяви министърът. "Необходима е добре регулирана и балансирана система. Трябва да вземем предвид какви умения са ни нужни", допълни той.

Резултатите от изследване на Ипсос Мори, цитирано в днешния брой на в. "Сънди таймс", показват, че отношението на жителите на Великобритания към имиграцията става все по-нетърпимо. Две трети от британците искат по-строги ограничения за броя на имигрантите. Едва 14 на сто са уверени, че приемането на чужди граждани в родината им като цяло е положително явление, а двойно повече са на противоположното мнение. Около 63 на сто от анкетираните са за "доста по-строги" закони за имиграцията в сравнение с 58 на сто преди 18 месеца. Други 11 процента твърдят, че в страната изобщо не бива да бъдат допускани повече имигранти.

Има значителна разлика между вижданията по въпроса на мъжете и жените. Много повече жени смятат, че имиграцията не влияе добре на Великобритания, отбелязва "Сънди таймс".