Пловдивски лекар посегнал към дрогата заради смъртта на пациентка
Пловдивски лекар посегнал към дрогата заради смъртта на пациентка / Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският окръжен съд поиска да бъде назначена нова експертиза с нови вещи лица по делото срещу двамата лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо Кунчев, обвинени за смъртта на 77-годишната Елена Венкова. На лекарите са им повдигнати обвинения за причиняване на смърт по незнание или немарливо изпълнение на професионално задължение.Възрастната жена е получила перитонит след гинекологична операция в частна клиника и е починала, защото не е била наблюдавана непрекъснато след операцията. Не е било взето навреме решение за оперативно лечение.

Случаят с починалата пациентка Елена Венкова е една от причините да посегна към наркотиците, каза пред съда д-р Борис Кузманов. Преживях и лични драми, това ми е най-голямата грешка в живота, понесох си наказанието за това, допълни д-р Кузманов, който е племенник на бившата първа дама Антонина Стоянова. През юни миналата година той бе задържан с 300 дози хероин и освободен с парична гаранция. На въпрос на съдия Елена Захова дали към периода на трагичната случка е употребявал наркотици, лекарят категорично отрече.

Разпитът на д-р Кузманов продължи повече от два часа. Той даде подробни обяснения за фаталното дежурство на 18-и септември 2009 г. Бяха прочетени и графиците, за да се изясни кои лекари и стажанти са работили по времето, когато в клиниката е приета Елена Венкова за гинекологична операция.

За пръв път в дългогодишната ми практика ми се случва дознател да ми предостави болнична документация и след като изготвихме експертизата, пак той ни предостави нови данни и факти. Това заяви проф. Мария Грозева, един от петимата експерти, изготвили заключението на съдебно-медицинската експертиза. Стана ясно, че то е изготвено на база показанията на разследващия полицай.

Елена Венкова е била старши асистент във ВМИ-Пловдив. Съпругът й също е пенсиониран хирург. Предявеният иск от потърпевшите дъщеря, син и съпруг е солидарен към двамата лекари - д-р Борис Кузманов, дежурният на смяна д-р Христо Кунчев и лечебното заведение, и е в размер на 450 000 лева - по 150 000 на двамата лекари и на управителя на заведението.