Пловдив е българската номинация за Европейска столица на културата
Пловдив е българската номинация за Европейска столица на културата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първи реакции от Пловдив
74646
Първи реакции от Пловдив
Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата
  • Първи реакции от Пловдив
  • Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата

Пловдив е българската номинация за Европейска столица на културата през 2019. Това обявиха от международното жури в галерия "Средец" на Министерството на културата. Останалите финалисти са Варна, Велико Търново и София.

Със сълзи от щастие екипът от Пловдив разбра, че техният град печели надпреварата за българския град, който ще бъде номиниран за Европейска столица на културата през 2019 година. Победителят беше съобщен от председателя на експертното жури Стийв Грийн в Министерството на културата.

Грийн подчерта, че и четирите града, които са стигнали до втория етап, са се представили изключително достойно и препоръча на кметовете да продължават да работят за това градовете да се развиват в културната си програма. Все пак концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата бе най-силно оценена в надпреварата сред българските градове-кандидати, останали на финалната права в конкурса.

Журито, което реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, бе съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти като Европейска столица на културата. Според правилата 7 бяха избрани от европейските институции, а останалите 6 членове на журито бяха българи.

В съответствие с установената процедура изборът на Европейска столица на културата се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор. До втория етап от конкурса достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези градове финалисти вложиха много сериозни усилия и инвестиции в подготовката на своите проекти.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември - във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

Минути след обявяване на резултата директорът на фондация „Пловдив 2019-та" Валери Кьорлински заяви специално за Дарик: „Изключително сме развълнувани и радостни от това признание за града ни. Очаквахме го, но нервите ни бяха на 100% опънати до последния момент. Вярвахме, че ние ще спечелим и сега остава достойно да защитим тази титла. За нас предстои усилена работа, която ще свършим заедно, какъвто е и девизът на кандидатурата на Пловдив. Очаквахме тази номинация и тази награда и сме изключителни щастливи. Честито не само на пловдивчани, но и на цяла България".

Още една държава ще излъчи град, който ще стане Европейска столица културата през 2019 г. Това е Италия, където победителят ще се избира между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Италианският победител ще стане известен през октомври. Целта на инициативата, която стартира през 1985 г. и постепенно се превръща в добър инструмент за регионално развитие, е двете столици да изградят силно партньорство в културната сфера.

След като вече журито обяви номинацията си за български град - столица на културата през 2019 г., предложението им ще постъпи в Министерството на културата, което следва да го предложи на европейските институции. Очаква се да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.

Други новини от Пловдив