Пловдив бедства след пороя
Пловдив бедства след пороя / Снимки: Sofia Photo Agency

В Пловдивска област е обявено бедствено положение в общините Съединение, Стамболийски и Асеновград.

Създаден е кризисен щаб във връзка с големите наводнения през последното денонощие. Ситуацията бе обсъдена на спешно заседание при областния управител на Пловдив Тодор Петков, на което не присъстваха единствено кметовете на най-пострадалите населени места в региона.

Екипи на Гражданска защита от София, Стара Загора и Кърджали са пристигнали, за да помагат на колегите си от Пловдив. Пожарникарите в Пловдив спасиха живота на майка и дете от автомобил, потънал в придошла вода по пътя за село Марково. В селото има наводнени десетки къщи.

13-годишно пастирче загина от мълния, паднала в Красново. Няколко автомобила, между които и таксита, са били затрупани от скална маса и парчета асфалт от свлачище на пътя за село Брестник. Залят от вода е и пътят за село Руен.

Околовръстният път Брестник-Куклен е непроходим, асфалтовата маса е извън платното. Автобуси на „Хеброс Бус” извозват пътниците до края на Брестник, откъдето хората тръгват пеша.

Река Сушица в обшина Садово е преляла, наводнен е квартал в село Болярци. Най-много валежи са паднали в родопското село Добростан – 185 литра на квадратен метър.

В пет села в община Марица е обявено бедствено положение. В Строево наводнените къщи са 50 и има опасност за тези, които са от кирпич, да паднат всеки момент.

Повишено е нивото на реките в региона, има опасност да прелее коритото на река Кедърица. В община Лъки са откъснати селата Борово, Белица – мостът на река Белишка е под 80 см вода. Пътят е затворен, обходният маршрут за тези села е през Пампорово и Момчиловци. Пожарни автомобили снабдяват с хляб населението. До момента щетите в община Родопи се оценяват на над 10 млн. лeвa.

Част от центъра на Асеновград е залят от тиня, влачена през нощта от силния порой. В квартал „Горни воден” са се изсипали над 145 литра на квадратен метър. Кметът Кирил Трендафилов заяви, че цяла нощ екипът му се бори с бедствието. Отнесени са два моста в село Долни воден и един в село Червен. Има разрушени подпорни стени и множество свлачища.

Цяла нощ и в момента над 15 екипа от Регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност отводняват подлезите на Централна гара, детското отделение на болница „Свети Георги” и сградата на данъчното управление на ул. „Скопие”. В приземните етажи на детската клиника са плъзнали плъхве, установи репортерска проверка. Наводнени са и автогарите „Север” и „Родопи”.

Над 200 автомолбила останаха блокирани на Коматевския възел в Пловдив. Наводнени са най-големите подлези и булеварди. 15 екипа на пожарната и 6 екипа на ВиК работят на невралгичните места. Най-тежко е положението на Пазарджишко шосе, на изхода за автомагистрала „Тракия”.

Пътят на Коматевския възел и Пазардишко шосе вече са отводнени и движението е възстановено, съобщи за Дарик заместник-управителят на ВиК Петър Бояджиев.