Площадката на гара Искър е почистена
Площадката на гара Искър е почистена / netinfo

Отстранени са част от нарушенията, които Столичната регионална инспекция по околната среда и водите установи на 2 август на площадката за балирани отпадъци до гара Искър. При днешната проверка на представители на инспекцията на площадката беше установено, че вече е изграден канал за извеждането на филтрата към съществуващата канализация на площадката.

На площадката до гара Искър в момента се съхраняват 160 000 бали с боклук. 30 000 лв. e общият размер на глобата, която наложи РИОСВ в началото на месеца на оператора на площадката за наличие на голямо количество филтрат, но към днешма дата всичко е почистено, съобщи Маряна Бабанин, старши експерт към отдел води в София.

„Това, което констатирахме днес, че е направен достъп от площадката за отвеждането на филтрата към съществуващата канализация. Предписанието, което дадохме и за което беше наложено наказателното постановление, е вече изпълнено.

Около сондажния кладенец е задигнат с бетон терена, за да може да не се получава филтратът към него и замърсяване на подземните води. Това, което констатирахме, че разливът е съсредоточен около складираните бали и винаги от там чрез открит канал се отвежда до съществуващата площадка. Целта е разлива да не излиза извън площадката. Разлив не може да няма.”

Освен разливите на площадката има и гоялмо количество разкъсани бали, но според инспекторите това е неизбежно. „Това е, защото не се сепарира боклука от твърди предмети, стъкла и т.н. и при транспорта се разкъсват”

Проверката установи, че все още не е спазено условието за съхранението на балите на закрит терен.