Плевнелиев „за” реформи в БДЖ и в пенсионната система
Плевнелиев „за” реформи в БДЖ и в пенсионната система / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев подкрепя реформите в БДЖ и в пенсионната система. Според него тяхната модернизация няма алтернатива.

„Модерна България означава реформи в БДЖ, а не фалит. Пенсионната система през 2000 г. вероятно е била замислена добре, но през 2011 г. имаме огромен дефицит от над 4.5 млрд. лв. За да се финансират пенсиите, тези пари идват от други пера в републиканския бюджет. Това не е устойчиво. Прогнозата е, че през 2016 г. дефицитът ще се умножи още повече. Ако стигнем до момент, когато държавата ще реже от всичко, за да плаща пенсии - нямаме да имаме икономическа активност като предпоставка, за да може икономиката да произвежда доходи, осигуровки и пенсии", коментира във Варна новоизбраният президент.

Плевнелиев ще се консултира с юристи как може да стане отзоваването на дипломатите с принадлежност към Държавна сигурност, след като Конституционният съд отмени лустрационните текстове в закона за дипломатическата служба. „Ще обсъдим как да направим така, че да се съобразим с решението на съда, но и да бъде изпълнена политическата воля", добави още той.

Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов ще напусне сегашния си пост и ще стане съветник на новоизбрания президент, разкри Плевнелиев. Рокадата е била обсъдена с премиера Бойко Борисов и с ресорния министър Трайчо Трайков.

Други новини от Варна