Плевнелиев за казуса „Марковска”: Нека ни бъде за урок
Плевнелиев за казуса „Марковска”: Нека ни бъде за урок / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев за казуса „Марковска”: Нека ни бъде за урок
58907
Плевнелиев за казуса „Марковска”: Нека ни бъде за урок
  • Плевнелиев за казуса „Марковска”: Нека ни бъде за урок

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че с действията си спрямо предложената от парламента за конституционен съдия Венета Марковска е доказал, че българската конституция не е просто сбор от правила, абзаци и запетайки. По думите на Плевнелиев в Конституционния съд трябвало да влязат най-добрите, най-достойните и тези, в чийто морал няма и капчица съмнение. „Нека това, което се случи, да ни бъде за урок", призова президентът.

Президентът подчерта, че в действията си се ръководи от два основни принципа - да не влиза в политически игри и комбинации и да се ръководи от Конституцията: „Беше повече от ясно, че този съдия, който беше издигнат, не бе приет от българите и имаше съмнения в обществото. Аз самият многократно сигнализирах, че също имам своите съмнения. Затова се радвам, че ние днес сме тук, и съм сигурен, че всеки един от нас научи своя урок".

С действията си доказах, че Конституцията не се състои само от правила, абзаци и запетйки.

- Росен Плевнелиев

По думите на Плевнелиев в Конституционния съд били нужни хора, които могат да бъдат стожери на демокрацията и на справедливостта: „Считам, че в ситуация, каквато имаме сега, парламентът има задачата и разбира се отговорността да вземе едно мъдро решение".

На 16-и ноември президентът осуети полагането на клетва от Марковска като член на Конституционния съд, напускайки церемонията. Изборът й за член на КС от квотата на Народното събрание предизвика остра реакция от страна на Европейската комисия и от там дори заплашиха страната ни с допълнителен мониторингов доклад.