Плевнелиев се срещна с представители на световни медии
Плевнелиев се срещна с представители на световни медии / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Представители на световните информационни агенции и медии се срещнаха с президента на България Росен Плевнелиев. Посещението на чуждестранните гости у нас е в рамките на Деветата световна среща на българските медии, която БТА и АБМС организират.

По време на продължилата около 45 минути среща държавният глава открои ролята на медийната среща и необходимостта от провеждането й именно в този момент. В отговор на въпрос на представителя на Румъния президентът открои трансграничните инфраструктурни и енергийни проекти, по които двете страни работят, както и възможността за изграждане на трети мост над река Дунав.

Увеличаването на китайските инвестиции в България и задълбочаването на взаимоотношенията между България и Китай остават сред приоритетите за българската страна, по думите на държавния глава. През 2014 година България и КНР ще отбележат 65 години от установяването на дипломатическите отношения.

Пред представителите на световните информационни агенции Росен Плевнелиев заяви, че България категорично подкрепя усилията на Украйна за асоцииране с Европейския съюз, а по отношение на Русия беше подчертана близостта между двата народа. През последните 10 години отношенията между България и Русия бяха сведени до няколко крупни енергийни проекта, но те са много по-широки и основани на силните културни и исторически връзки, отбеляза президентът, цитиран от БТА.

От "Асошиейтед прес" се поинтересуваха от виждането на държавния глава за европейската интеграция на България и на страните от региона.

Относно ситуацията в Сирия по време на срещата с представителите на информационните агенции президентът посочи, че българската политика по този въпрос е в синхрон с позицията на Европейския съюз. Страната ни приветства постигнатия компромис в посока на мирно разрешаване на кризата в арабската държава.

Сред акцентите в двустранните отношения на България с Азербайджан е сътрудничеството в енергийната област, стана ясно още по време на срещата. Президентът изтъкна продължаващите български усилия за диверсификация на енергоизточниците, като подчерта отличното сътрудничество между българската и азербайджанската страна в тази област. Президентът Росен Плевнелиев и представителите на световните информационни агенции и медии обмениха мнения по въпроси за свободата на словото и за проблемите пред нормалното функциониране на обществените и на частните медии.