Плевнелиев: Подходът при съставянето на бизнес делегации е прозрачен и успешен
Плевнелиев: Подходът при съставянето на бизнес делегации е прозрачен и успешен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До момента нито една от работодателските или браншови организации не са изразявали своята „загриженост" от начина, по който се сформира съставът на бизнес делегациите.

Това се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев във връзка с писмото от работодателските организации.

Според президента „това се дължи на факта, че през последните две години подходът при съставянето им е прозрачен, балансиран и успешен. Резултатите от последното посещение на държавния глава в Китай показват ефективността на този подход".

В позицията на Плевнелиев, който е на посещение в Албания в момента, е посочено още, че само за два дни, в рамките на бизнес форумите в Пекин и в Шанхай, бяха подписани 7 договора и бизнес споразумения за над 100 милиона лева, а участниците в тях бяха над 700.

„Посещението в Китай беше изключителен успех за българския бизнес и дипломация и принизяване на постигнатите резултати не е в интерес на икономиката и на страната ни", пише президентът.

От прессекретариата му уточняват, че от встъпването си в длъжност Плевнелиев е провел осем посещения в чужбина, при които е бил придружаван от представители на бизнеса.
„Правило, следвано от президентската администрация, е при сформирането на бизнес делегации да се обръща към работодателски и браншови организации да подберат тези фирми, които имат реални икономически интереси в съответната държава. Изборът винаги зависи от икономическия фокус на визитата и от профила на дадената организация и се координира от различни държавни институции", се казва в позицията на държавния глава.

Според него през годините бизнес асоциациите, които са изпратили писмото до него, са били сред най-активните в досегашните делегации.