Плевнелиев определи назначаването на Пеевски като рекорд по задкулисие
Плевнелиев определи назначаването на Пеевски като рекорд по задкулисие / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Плевнелиев определи назначаването на Пеевски като рекорд по задкулисие
64767
Плевнелиев определи назначаването на Пеевски като рекорд по задкулисие
  • Плевнелиев определи назначаването на Пеевски като рекорд по задкулисие

Назначението на Делян Пеевски е рекорд по задкулисие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който настоя на Консултативния съвет по национална сигурност правителството и парламентарните партии да дойдат с ясни позиции за излизане от политическата криза.

Плевнелиев допълни, че няма правомощия да иска оставки, но било въпрос на морал на министър-председателя и политическите лидери как да постъпят в тази ситуация.

За пореден път Плевнелиев потвърди, че е оттеглил доверието си от кабинета „Орешарски" и призова политиците да направят извод от протестите.

„За пореден път българските граждани показаха своята сила, демократична култура и любов към родината. Те дават пример на политиците и им подават ръка", заяви президентът.

Плевнелиев определи определянето на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като „своеобразен рекорд в годините на прехода, рекорд на политика на задкулисие".

Помолен да коментира възможностите за оставка на кабинета, Плевнелиев отговори:

„Не съм оправомощен по конституция и не бих поставил в момента въпроса за оставка, но считам, че е морален жест на всеки да прецени - на политическите лидери, на министър-председателя, на министрите и т.н."

Президентът подчерта, че по време на заседанието на КСНС в четвъртък ще обсъдят не само реформите в сектор „Сигурност" - по назначенията и начина, по който ще бъдат направени, но ще дебатират генерално и по ситуацията в България и какви са адекватните мерки за излизане от кризата. „Очаквам от парламентарно представените политически сили до четвъртък да консолидират позиции и да дойдат с ясни позиции в президентството - ще има ли оставки, на кого. Няма ли да има. Оттук нататък какво ще се прави в парламента. Кои са приоритетите, кои са законите, защото хората казаха много ясно: „искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат и да не ни лъжат". Толкова е просто", добави държавният глава.