Плевнелиев намекна за вето върху Изборния кодекс
Плевнелиев намекна за вето върху Изборния кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев намекна за вето върху Изборния кодекс
70532
Плевнелиев намекна за вето върху Изборния кодекс
  • Плевнелиев намекна за вето върху Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев намекна, че е готов да наложи вето на новия Изборен кодекс, чиито текстове все още гласуват от Народното събрание.

Днес държавният глава разговаря с представители на парламентарната група на БСП в месеца на политическите консултации, като една от обсъдените теми беше и новото изборно законодателство, както и предстоящия вот за Европейски парламент.

„Аз отново посочих много ясно, че българският държавен глава е показал в изминалите две години, че вето не се налага, за да преча или играя партийни игри, а вето се налага с ясни аргументи", коментира Плевнелиев.

„Президентът се ангажира този процес да бъде анализиран и максимално бързо да изрази своята позиция, след като му бъде предоставен кодекса. Така, след като получи експертизата и на неговия правен съвет, ще можем и ние от своя страна да действаме, за да бъдат своевременно организирани предстоящите избори за Европейски парламент", обясни представителят на левицата Янаки Стоилов.

„Не сме влезли в детайлни, конкретни текстове днес, а и все пак Изборният кодекс към днешна дата е приет само на 50%. Това, което поех като ангажимент - и го правя не заради една или друга политическа сила, а заради подхода, който вече трета година има в президентската институция, е да следим дебата в парламента, да не чакаме последния момент. Работим много интензивно по темата, имахме среща с неправителствени организации и граждански институции. Синхронизираме действията си така, че да можем ефективно и конкретно да се позовем, когато изработим становището на държавния глава", допълни Плевнелиев.

Той коментира още, че се надява да не се стига до провеждане на Консултативен съвет по националната сигурност за етническия мир.

"Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда, ще бъде свикан такъв съвет", обясни президентът.