Плевнелиев и Давутоглу: Проявите на религиозна нетърпимост са недопустими
Плевнелиев и Давутоглу: Проявите на религиозна нетърпимост са недопустими / снимка: БГНЕС

България и Турция ще продължат да работят за развитието на отношенията на добросъседство и за повече свързаност между държавите от Югоизточна Европа. Това е била позицията, около която са се обединили президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, които са се срещнали на "Дондуков" 2. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Верният подход е да търсим заедно решенията на общите за страните ни въпроси, е подчертал Росен Плевнелиев, който е приветствал отговорното отношение на правителствата на България и Турция за преодоляване на проблемите, които срещат транспортните компании от двете страни.

Турция се стреми към открити и прагматични отношения със своите съседи и ще насърчи повече свои компании да инвестират в България, е посочил по време на срещата Ахмет Давутоглу. Според него двете страни имат реален потенциал да увеличат значително както равнището на двустранния стокообмен от 3 млрд. евро годишно, така и на взаимните инвестиции. "Днес инвестициите от Турция в България са 2 млрд. евро, а географската близост и приятелските отношения между двата народа предполагат съвсем други нива", е заявил Ахмет Давутоглу.

Свързването на транспортната и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа е приоритет и за България, и за Турция, е било отбелязано още по време на срещата. В България предстои завършването на магистрала "Марица", а страната ни има амбицията да изгради и високоскоростна железопътна линия, която да ни свърже с модерната железопътна система, която се изгражда в Турция, е отбелязал държавният глава. Значението на проектите за пренос на енергоресурси от Каспийския регион и Средна Азия към Европа, които имат своя принос за енергийната диверсификация и сигурност, също са били отбелязани от Росен Плевнелиев и Ахмет Давутоглу.

Обща е била оценката, че проявите на ксенофобия и религиозна нетърпимост са недопустими и трябва да срещнат категоричен отпор от страна на институциите.