/ iStock
Това ще става под наблюдението на ДАНС, МВР и антикорупционната комисия
Нови правила за концесия на плажовете, обяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Поставяме началото на още една реформа, която до момента не е срещала политическа воля както от сектора, така и от хората на България, от обществото. Това е именно начинът, по който се отдават на търг плажовете изключителна държавна собственост. За да гарантираме максимално тази прозрачност, оттук нататък тръжните процедури ще се провеждат чрез явно наддаване.

Лято 2024: Ще ни излезе по-скъпо почивката у нас тази година

Динкова обясни, че наддаването ще се извършва пред всички, присъстващи на търга, което ще гарантира справедливо провеждане.

"Ще отпадне условието предлаганата цена да се приспада в запечатани пликове, а ще се случва открито пред всички", добави тя.

плаж
БТА

По думите й офертите ще се правят директно пред всички, няма да отлежават в каси и в сейфове, където има риск по някакъв начин върху тях да бъде въздействано.

"Ако в деня и в часа на търга не се яви някой представител на кандидатите, той ще бъде отстранен от участие. Внесеният депозит ще бъде задържан", каза Динкова и добави, че така ще бъде въведено задължителното присъствие на кандидатите на търга.

Като наблюдатели ще бъдат канени на търга представители на МВР, ДАНС и КПКОНПИ.

"Предстоят ни 20 търга", съобщи още министърът на туризма.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС