Министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова
Министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС, архив
Кметът на Каварна призовава плажуващите за по-отговорно поведение
Плаж Болата се е превърнал в сметище
98777
Плаж Болата се е превърнал в сметище
  • Плаж Болата се е превърнал в сметище
Една от най-красивите плажни ивици у нас – плаж "Болата" край Каварна, се е превърнала в сметище. Това показва проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, откъдето са дали предписание на община Каварна да почисти плажа. Въпреки че плажът е изключителна държавна собственост, ние редовно извозваме събрания оттам боклук, уточни кметът на морската община Нина Ставрева. Според нея боклуците на плажа са резултат от навиците на плажуващите там, а не на графика, по който се извозва боклукът.
 
По искане на Община Каварна през пролетта стартира процедура по изваждане на плаж "Болата" от резерват "Калиакра" и включването му в защитена местност "Степите". А аргументите зад искането бяха, че така плажът ще бъде отдаден под наем или на концесия по-лесно и ще се обезпечи и неговото почистване. Към момента обаче процедурата все още не е завършена.

Междувременно на 9 септември инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите правят проверка на ивицата, а какво установяват там обяснява Дора Илиева, главен експерт в РИОСВ - Варна: "Установено е нерегламентирано сметище със смесени битови отпадъци на плажната ивица, както и около съдовете за битови отпадъци в защитена местност "Степите" и местност "Болата". Контролът за състоянието на плажната ивица и поддържането й в конкретния случай се осъществява от Община Каварна".
 
Според кмета на Каварна Нина Ставрева обаче плажът е собственост на Министерството на околната среда и водите, а след като завърши процедурата по изкарването му от защитена местност "Калиакра", той ще премине в ръцете на Министерството на туризма. Въпреки това обаче общината се е ангажирала с почистването му, допълни Нина Ставрева.
 
"Два пъти седмично се извършват тези дейности - във вторник и в събота. Понякога се е налагало и три пъти седмично да ходи фирмата, която извършва сметосъбирането и сметоизвозването в Община Каварна, особено през двата активни месеца лятото - юли и август. Всичко, на което ставаме свидетели и с което се мъчим да се борим в момента, е резултат на човешка дейност. Някакси трябва да бъдем по-отговорни към самите себе си и онова, което оставяме след себе си, бъдейки на такива места като плаж "Болата", коментира Ставрева.  
 
В събота плаж "Болата" ще бъде почистен от служители на общинската администрация в рамките на национална кампания, допълни Нина Ставрева. Според нея частично решение на проблема ще бъде намерено с отдаването под наем на плажа. Трайното решение обаче е в ръцете на всеки плажуващ.