/ МВнР
Комуникационно-информационна платформа за своевременна и проактивна информираност за всички изменения на целеви финансови санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, свързани с борбата с финансирането на тероризма и на разпространението на оръжия за масово унищожение, е достъпна на сайта Министерството на външните работи (МВнР), съобщиха от министерството.

Платформата ще даде възможност на българските компетентни органи и задължени лица, както и на други заинтересовани физически и юридически лица да получават актуални новини за промени в санкционните мерки на Съвета за сигурност на ООН чрез абонамент или регистрация в сайта на МВнР чрез RSS формат или чрез получаване на електронни съобщения на посочен от потребителя електронен адрес.

Ползвателите на платформата получават незабавно съобщенията на съответните комитети на Съвета за сигурност на ООН и директен достъп до новините, публикувани на електронната страница на ООН. Проактивното информиране на институциите и задължените по Закона за мерките за финансиране на тероризма лица относно настъпили промени в ограничителните мерки, приети от Комитета на Съвета за сигурност на ООН, ще позволи по-стриктното прилагане на ограничителните мерки в национален план и ще обезпечи отстраняването на пропуски в рамките на целевите санкции. Това ще повиши доверието на международните финансови институции и другите международни партньори на България в нейната способност да ограничава и неутрализира финансови потоци, насочени към финансиране на тероризма и разпространяването на оръжия за масово унищожение, посочват от външно министерство.

Оттам отбелязват, че разработването на платформата е част от усилията на МВнР да обезпечи правилното и навременно прилагане на санкционните режими и да спомогне институциите и задължените лица в ефективното изпълнение на тези режими.

В съобщението се отбелязва, че борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма продължава да е от изключително значение за сигурността и просперитета на България.

"Изпирането на пари и финансирането на тероризма пораждат значително безпокойство за финансовата система на страната и сигурността на нейните граждани, като в същото време са и глобални явления. Борбата срещу изпирането на пари е основно направление, а понякога и единствено възможен механизъм за противодействие срещу тежката организирана престъпност и корупцията, както и други престъпления", отбелязват още от министерството. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
МВнР