Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?
Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта? / Sofia Photo Agency, архив
Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?
37590
Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?
Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?
  • Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?
  • Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта?

До 20.00 часа вечерта ще важат платените зони за паркиране в центъра на София от месец май, това предвижда идеята на Центъра за градска мобилност и Столична община. Сегашната „синя зона" ще бъде разделена на две - в едната част цената ще е близо 2 лева на час, а в широкия център ще се запази сегашната цена от 1 лев.

Проектът предвижда центърът на София да бъде разделен на синя и зелена зона. Синята зона ще бъде оградена от булевардите „Сливница", „Васил Левски", „Скобелев" и „Христо Ботев". В синята зона цената за паркиране на автомобил за един час ще бъде близо 2 лева, а sms-ите ще се изпращат както досега на номер 1302.

Ще бъде въведена т. нар. буферна или „зелена зона", която обхваща широкия център и е оградена между булевардите „Мария Луиза", „Данаил Николаев", „Константин Стоилов", „Евлоги и Христо Георгиеви" и улица „Опълченска". Зелената зона ще бъде по-евтина за паркиране - час престой ще струва един лев. Sms-ите ще трябва да се изпращат на номер 1303.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов: „Увеличаване на времетраенето на зоната с почти два часа, тъй като наблюденията, които колегите от Центъра за градска мобилност във времето са направили, показва, че в периода между 18.30 и 20.00 часа централната градска част се претоварва изключително много с автомобили и то не само заради хората, които тръгват от работните си места, а и заради един голям поток от коли, които се съсредоточават в централна градска част след 18.00 часа в търсене на място за паркиране с цел посещение на търговски обекти, места за забавление".

Освен синя и зелена зона се предвижда създаването и на "жълта зона", тя ще бъде по отделни улици и булеварди, които се намират в близост до търговски и бизнес центрове и молове. Това ще става със заповед на кмета.

Столична община и Центърът за градска мобилност предвиждат 25-процентно облекчение на трафика в центъра на София с въвеждането на новите зони.

Живеещите по постоянен адрес в платените зони в центъра ще могат да паркират автомобилите си в близост до адреса си на преференциални цени - 120 лева на година. Преди време цената беше 70 лева на година, но след жалба на граждани ВАС отмени това решение.

Най-вероятно промените ще влязат в сила от месец май.

Платеното паркиране в София до 20 часа вечерта
netinfo