Плащаме изравнителните сметки за парно по нова наредба
Плащаме изравнителните сметки за парно по нова наредба / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Проверка на Министерството на икономиката и енергетиката и на Столичната община за работа на топлинните счетоводители в София установи във всички проверени сгради намалено потребление спрямо проектната мощност на отоплителната инсталация. Това прави невъзможно точното калкулиране на потребената топлинна енергия, обясни министърът на енергетиката Румен Овчаров.

Изравнителните сметки за парно ще бъдат формирани по правилата на нова наредба за топлоснабдяване. Предварителните изчисления показват, че се очаква намаляване на сметките на хората с високо потребление и увеличаване за потребителите с нулево и ниско потребление на топлина, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерството започва цялостна проверка на фирмата за дялово разпределение „Нелбо инженеринг” след установени нарушения по време на проверката. Една от причините е, че има голямо разминаване между процента за сградна инсталация, избран от общото събрание на сградите, и процента, калкулиран от топлинните счетоводители, е установила още проверката.