Пламен Панайотов: Изказването на президента е недопустимо
Пламен Панайотов: Изказването на президента е недопустимо / cнимкa: Sofia Photo Agency

В БНД считаме, че изказването на президента е недопустимо, най-малко на две основания – конституционно и политическо, заяви депутатът от ПГ на БНД Пламен Панайотов в предаването „Седмицата” на Дарик. На конституционно основание не е работа на президента да се произнася по въпроси, свързани със законодателната и изпълнителната власт, нито да напътства по такъв директен начин развитието на политическата система. Въпросите, свързани с избирателната система, със Закона за политическите партии, ще се решават в парламента, каза Панайотов. Второто, политическото основание – излиза, че президентът прави ПР-акция – той да излезе целия в бяло на фона на негативния следващия месец доклад за оценка на развитието на страната, изрази мнението си Пламен Панайотов.

Президентът винаги досега е бягал, когато се приемат от неговата коалиция закони с корупционен потенциал, заяви депутатът от ПГ на ОДС Иван Сотиров. Президентът по тези закони не се произнася и не ги връща. Това, което е противоконституционно в неговите действия, е ,че той от доста време се опитва в разрез с неговите правомощия и функции да моделира политическата система. Явно се е вживял в ролята на Путин, каза Иван Сотиров.

Позицията на НДСВ е, че в съветите на директорите на дружествата с държавно участие трябва да участват експерти и когато участват политически лица като зам. министрите например трябва да не получават възнаграждение, заяви депутатът от НДСВ Миглена Русенова. Тя посочи, че участието на съветници в бродове е лична преценка на премиера.

Интервюто на Първанов е поредният „кьор фишек”, единствената цел е отклоняване на дневния ред на обществото, изрази своето мнение депутатът от ПГ на ДСБ Евгени Чачев. Отклоняване на вниманието от това ,че от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 86 ст., инфлацията надхвърля 15%, мизерстват над 1.5 млн. българи, каза Чачев. Първанов отмени през 2002 г. в Националния съвет по сигурност националната доктрина от 1998 г. за борба с корупцията, което доведе до това "Файненшъл таймс" да ни нарича вчера „Дивата граница на Европа”, заяви той. Освен това „войната между Първанов и Станишев” е отклоняване на вниманието от скандала с имотите на Доган, от скандала с военните имоти, каза Чачев.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки изрази становището,че интервюто на президента е опит да се измъкне от сянката на правителството, което сам е назначил, да се отърве от негативите на правителството.

Целият дебат може да проследите в прикачения звуков файл