Пламен Орешарски: Няма да направя повече грешката да съм зависим
Пламен Орешарски: Няма да направя повече грешката да съм зависим / БГНЕС, архив

Пламен Орешарски ще разчита на всички български граждани и не възнамерява да купува гласове. Това каза самият той пред бТВ ден след като изненадващо внесе документите си за участие в кандидатпрезидентската надпревара в Централната избирателна комисия.

"От три години ми задават въпроса #Кой. Докато бях премиер, бях зависим от парламентарното мнозинство. Политическите лидери бяха в основата на "Кой" тогава. Точно това е един от мотивите ми сега да се кандидатирам като независим, за да избегна тази грешка. Вече веднъж направих грешка, човек трябва да се учи от грешките", заяви Орешарски.

И Пламен Орешарски се впуска в битката за президентския стол

На въпроса защо се е кандидатирал за президент той отвърна, че през целия си живот е работил в изпълнителната власт. "Там човек е в някаква структура, макар че съм бил на най-високите етажи, и министър, и премиер. Имаме парламентарни мнозинства и много фактори, с които трябва да се съобразяваме. Винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, въпреки че на пръв поглед тя няма никакви правомощия и като че ли изглежда формална, но всъщност има огромна роля в нашето общество. Може да има огромна роля, стига човек да бъде действително независим и да може да обединява, а не да разделя", обясни той.

Дончева: Орешарски е кандидат на #КОЙ, Радев е "зайче от ръкава" (ВИДЕО)

"Можем да направим много евтина кампания, ще се отчета за всичко. Кампаниите могат да бъдат много евтини. Помолих всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират", допълни Орешарски.

Повечето от тези, които го подкрепят, са млади хора от корпоративния сектор, които имат успешен бизнес на средни и малко над средни позиции, поясни още бившият премиер и настоящ кандидат за президентския пост. По думите му той ги е предупредил ги е, за да ги предпази, защото страхът, който е успял да елиминира по време на краткия си мандат заедно с министрите си, се е върнал.