Плакати с правилата за транслитерация ще има във всички училища
Плакати с правилата за транслитерация ще има във всички училища / снимкa: Sofia Photo Agency

Плакати с правилата за транслитериране на българските собствени имена на латиница ще бъдат поставени във всички училища в страната.

Инициативата е в рамките на информационната кампания на Министерството на държавната администрация и административната реформа и беше представена от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и министъра на държавната администрация Николай Василев пред ученици и учители от Професионалната гимназия по механоелектротехника "Н. Вапцаров" в София.

Правилата ще бъдат поставени и в сградите на всички областни и общински администрации в страната. В администрациите и университетите ще бъдат разпространени и 30 000 информационни дипляни. Други 10 000 дипляни на английски език ще бъдат разпространени сред институциите на ЕС и на държавите членки.

В рамките на кампанията под наслов "За да ни разбират всички" от миналата седмица в шест големи градове в страната (София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново) се разпространяват и специални календари, представляващи две окръжности, с които всеки лесно може да види коя кирилска буква на коя от латиницата отговаря.