Пирински: Влизането в ЕС предполага нови измерения за дейността на президента
Пирински: Влизането в ЕС предполага нови измерения за дейността на президента / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински потвърди готовността на парламента за участие в инициирани от президента стъпки, за да се оползотвори шансът за прогрес на страната в ЕС.

Пирински направи изказване след церемонията по полагане на клетва от избраните за втори мандат президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин.

Внушителният вот на доверие, с който бяхте избран за втори мандат, е ясно признание за извършеното от Вас през изминалите пет години и израз на очакванията към Вас през предстоящия период, бяха думите на Пирински към Георги Първанов.

Моментът, в който поемате повторно длъжността на държавен глава, съвпада с началото на нов етап в развитието на България - членството в ЕС, което предполага и нови изменения в дейността на президента, добави той. По думите му, успешното за гражданите участие в интеграционните процеси изисква удвоени усилия за сдружаване и партньорство между изпълнителни органи, парламент и общински съвети, и целия кръг граждански организации и делови структури, а Конституцията е отредила на президента да бъде обединителят и арбитърът за постигане на градивно взаимодействие.

Предизвикателствата днес са очевидни: ниски заплати и пенсии, незадоволително здравеопазване, проблемно образование, посочи председателят на парламента. Нужно е обществото да си припомни изстраданата истина на прехода, че гражданската активност е основен фактор за управление в интерес на народа, отбеляза Пирински.

Уличните изстъпления са разрушителна стихия, обричаща страната на зацикляне в омагьосания кръг на хаоса, спекулата с ценности и стойности, и трайната бедност и безизходица, посочи председателят на Народното събрание. Днес чуваме отново призиви за атаки срещу парламента, но нека е ясно, че това са покушения срещу жизнените интереси на същите тези най-изстрадали хора, които щурмоваците уж защитават, каза Пирински.

Затова президентската функция придобива толкова важни измерения - да изисква от всички органи отговорен диалог и ясни отговори на всички въпроси, тревожещи хората, както и категоричното прилагане на цялата строгост на закона срещу нарушилите го, отбеляза Пирински.

Второто конституционно правомощие на президента, след насрочване на избори, е правото му да отправя обръщения към народа и Народното събрание, и неслучайно основният закон е съединил тези права в един текст, каза председателят на парламента.

Ще очакваме вашите предстоящи послания към гражданите и обществото от най-високата трибуна - тази на българския парламент, посочи той. Потвърждавам и нашата готовност за участие в инициирани от Вас стъпки, за да оползотворим новия шанс за прогрес на страната ни, които днес разкрива новата европейска магистрала, на която стъпваме, заяви Георги Пирински.

Конкретен израз на новите възможности за защита на живота и достойнството на българските граждани, по думите му, е резолюцията на Европейския парламент, приета вчера с внушителното мнозинство от 567 гласа и с участието на българските евродепутати, с категорично искане за освобождаване на българските медицински сестри в Либия. Пирински нарече осъдените на смърт медици "жертва на вече 8-годишен произвол".

Свидетели сме на десетки хиляди подписи, инициирани от белгийските медицински сестри и потвърдени от парламента на страната, на резолюции и официални декларации от всички институции на Съюза и от национални органи и организации в защита на нашите медицински сестри, все в резултат на това, че те вече са граждани на ЕС, добави Пирински.

Наред с предизвикателствата и тревогите, нека насочим поглед напред - към праговете, които сме длъжни да постигаме и надхвърляме по отношение на производителност, конкурентност, качество на живот, опазване на природата, призова председателят на парламента. Успехът зависи от това, дали ще бъдат обединени усилията, или "отново ще си позволим да се плъзнем по свлачището на разрушителната конфронтация", отбеляза председателят на парламента.

Пирински се обърна към президента и вицепрезидента с пожелания за нов успех в предстоящите пет години на втория им мандат. Той посочи, че успехът им двойно по-необходим на гражданите и страната. Пирински увери, че в тези усилия Народното събрание е готово да бъде отговорен и ангажиран партньор.