Пирински: Важно е да премахваме това, което ни пречи
Пирински: Важно е да премахваме това, което ни пречи / снимка: Sofia Photo Agency

Постановката за условия, според мен не е вярната. Това отговори Георги Пирински на въпрос дали България ще постави условия за подкрепата на Македония за членството в НАТО, предаде БГНЕС.

Става дума да се съгласим, че има общи норми, има общи принципи, които и ние и другите, които искаме да участваме в една или друга организация, трябва да спазваме, уточни още председателят на българския парламент. През годините, както знаем имаше не малко сериозни стъпки и от двете страни да се намерят тези общоприемливи принципи и условия , които да ни дадат възможност да вървим напред. Поне за мен е важно ние да утвърждаваме това начало –да отстраняваме това, което ни пречи, което ни отклонява, заяви още Георги Пирински и добави, че България се стреми в отношенията си всички съседи да развива връзките си въз основа на ония принципи и критерии които са валидни в Европа.

България не от вчера много убедено и ангажирано поддържа стремежа на Македония за пълноценен участник и в ЕС и в програмите на НАТО. Стремим се да съдействаме и за реформите в самата Македония, това каза Пирински след като поднесе цветя на паметниците на Свети Климент Охридски и Св. Св. Кирил и Методий в Охрид.

Пирински пристигна в Македония по покана на председателя на Събранието Любиша Георгиевски, който бе посланик на страната в България. Посещението на Пирински става в момент когато между властите в Скопие и тези в Атина се водят важни преговори за разрешаването на спора около името на западната ни съседка.