Пирински информира Борел, че НС заклейми Стоянов
Пирински информира Борел, че НС заклейми Стоянов / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, в което го информира за приетата от българските депутати декларация по повод скандала, предизвикан от евронаблюдателя Димитър Стоянов.

В писмото Пирински отбелязва, че декларацията е приета единодушно и подчертава, че в нея постъпката на Димитър Стоянов се квалифицира като "груба проява на етническа нетолерантност, несъвместима с българската традиция и с европейските ценности".

Изразявайки личната си позиция на категорично осъждане на постъпката на евронаблюдателя Димитър Стоянов, същевременно бих искал да изразя очакването, че в средите на Европарламента тази постъпка ще се разглежда като изолирано явление, което по никакъв начин не отразява характерните за българското общество толерантност, демократичност и привързаност към общоевропейските ценности, отбелязва в писмото председателят на българския парламент.

Георги Пирински се обръща към Жозеп Борел с молба да информира парламентарните групи на Европейския парламент за приетата декларация, в която българските депутати осъждат остро постъпката на своя колега.

Димитър Стоянов отсъстваше от днешното заседание. Никой от групата на Атака не беше в залата и не участва в гласуването на декларацията за осъждането на неговото поведение. Документът, внесен от останалите 6 групи в Народното събрание, беше подкрепен от всички гласували 159 депутати. В декларацията депутатите записаха, че в пълен разрез със задължението му да съдейства за успешното присъединяване на България към Европейския съюз, с действието си Стоянов злепоставя страната и вреди на позициите й в общността.

По време на дебатите Николай Камов от левицата обяви война на националпопулистите от името на социалдемократите. Точно на годежа на лицето на България цъфна един цирей – до сватбата има няколко месеца, той може да бъде излекуван, но проблемът е в замърсената кръв на политическата ни система, каза Камов, който упрекна ДПС, че с действията си подхранва съществуването на Атака. Теза, която беше отхвърлена от Лютви Местан, който от своя страна призова и в България да има нетърпимост към всяка ппроява на етническа нетолерантност.

Този шум, който се вдигна, постигна само добре дошла реклама на семейното предприятие на Волен Сидеров, заяви бившият депутат на Атака, сега независим - Павел Чернев. Станимир Илчев от НДСВ отчете като грешка на политическите сили, че в началото на този парламентарен мандат не са обърнали по-сериозно внимание на заканите на Сидеров, който нарече политическата класа „стадо грухтящи прасета” и „безчувствени лоени топки”.

Депутати призоваха отново за изключването на Димитър Стоянов от парламентарната комисия по евроинтеграция.