/ БГНЕС
Страната ни е засилила охраната на обектите от национална сигурност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на парламента малко след края на заседанието, на което депутатите гласуваха бюджета за 2022 година. 

"Определени са точните обекти от национална сигурност у нас и сме засилили охраната им. Даже сме включили в охраната и някои нетрадиционни, допълнителни инфраструктури, за да сме сигурни, че нямаме заплаха от някакви нерегламентирани действия от когото и да било. Има контрол", успокои Петков.

На фона на военното напрежение в Украйна, освен български, има и много украински граждани, които искат да дойдат в България, каза още министър-председателят. 

"Това, което дойде последно като информация до мен, е за 2000 украинци. Те са едни от най-квалифицираните граждани на Украйна, хора от IT сектора. Понеже знаят, че у нас има добър IT сектор и са избрали България като дестинация. Те идват със средства, с туристически визи. Те не бедстват, те се спасяват от война. Много хора тръгват и към Полша. Всички европейски страни се обединихме, че правим всичко възможно да помогнем и да сме съпричастни. Трябва да покажем, че сме едно европейско семейство", посочи Петков и допълни: "Има няколко варианта за настаняване у нас. Обследваме всички държавни бази, почивни станции, а също и хотели. Има голяма леглова база на морето в момента".

За помощ към Украйна в кризата премиерът каза, че има 10 различни оперативни групи и всяка от тях има бюджет, като част от групите са за попълване на военните резерви за част от продуктите, които липсват, допълване на горивата и т.н. „Така че то не е само за Украйна. Но ще видим и каква помощ можем да изпратим за автобусите, които ще извозват хора. Днес отворихме и вратите на посолството за хора, които бяха през оградата", каза още Кирил Петков.

Той допълни, че в момента няма липси на хранителни продукти на пазара у нас. „Сега преглеждаме всяко едно от важните неща и гледаме всякакви сценарии. Всички неща, които са ни липсвали, трябва да се прегледат, за да сме готови. Аз не вярвам, че има опасност за българското население в този момент, но трябва да използваме тази криза, за да вкараме системата в готовност. По-добре да сме готови, отколкото изненадани“, добави Петков.