/ Георги Димитров


Днешното решение на правителството на Нидерландия да подкрепи България за членство в Шенген е еднозначна висока оценка за работата на България, написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

„От години ревностно Хага настояваше България да вземе конкретни мерки за върховенство на правото. Днес виждаме, че действията на правителството и парламента ни са възвърнали доверието в България“, се посочва още в публикацията.

"Поздравления за успеха на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа допринесоха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля", пише още Кирил Петков.

 

По-рано в петък Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген, предаде Ройтерс.

"Щастливи сме да съобщим, че днес нидерландското правителство информира парламента за подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. Нидерландия вече изрази подкрепата си за Румъния през декември 2022 г. Поздравявамe и двете държави за добре свършената работа!", се казва в позиция на посолството на Нидерландия в Румъния.

В позицията на кабинета до депутатите се казва: "България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство".

Държавният секретар Ерик ван дер Бург в писмо до Камарата на Представители подчерта:

„Тъй като по-рано установихме, че България изпълнява конституционни реформи по устойчив начин, ние заключаваме, че България отговаря на изискванията за присъединяване и може да се присъедини към Шенгенското пространство“.

Нидерландия смята, че е важно България "да продължи да работи за здрави външни граници", допълва държавният секретар. Страната смята, че след присъединяването на България, е необходим мониторинг за управлението на границите и върховенството на закона.