"Важното е, че промяната продължава". Това написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Повод за коментара му е указът, с който президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от поста "главен прокурор".

"Сотир Цацаров вече не е председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Иван Гешев вече не е главен прокурор. Единият ме съди лично, другият ми иска имунитета след 2 години затворено производство", написа Петков.



Гешев: Дали тези „политици”, които изкривиха истината, ще постигнат одобрението на хората?

На 12 юни главният прокурор внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. „В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт –
Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК)“, съобщиха тогава от прокуратурата. 

Днес президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността "главен прокурор на Република България". Дотук се стигна, след като на 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.
Рени Никифорова/БТА