Петков се отказа от имунитета си
Петков се отказа от имунитета си / netinfo
Прокуратурата е изпратила до парламента искане за сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Румен Петков, съобщиха от прокуратурата. Искането е базирано на проверки на Софийската градска прокуратура и е свързано с осветяването на бившата барета Алексей Петров като секретен сътрудник на новата Държавната агенция "Национална сигурност". По неофициална информация искането е изпратено в секретното деловодство на Народното събрание и съдържанието му няма да бъде публично огласено.

Веднага след внасянето на искането за снемане на имунитета му Румен Петков представи в парламента декларация, че доброволно се отказва от него. Той посочи три мотива за действията си.

Пред журналисти в парламента бившият вътрешен министър Румен Петков мотивира решението си сам да се откаже от депутатския си имунитет така: „Аз дойдох с декларация, с която се отказвам от имунитета, с три мотива. Първият – че се водя от дълбокото убеждение, че работата на правоохранителните и правораздавателни органи в Република България трябва да бъде максимално облекчаван. Вторият е свързан с необходимостта да се пести ценното време на парламента и третият, който според мен е много важен – аз не съм споменавал името на секретен сътрудник на Министерството на вътрешните работи.

Румен Петков каза още, че се е запознал с мотивите на прокуратурата към искането на снемането на зашитата му: „Имах възможност да ги прегледам. Няма до коментирам мотивите нито на прокуратурата, нито другите материали, които са приложени, но го казвам съвършено ясно и от материалите ще стане видно”.